SAD objavljuje planove za novu “svemirsku silu” do 2020. godine, kako bi se suprotstavila prijetnji Kine i Rusije

Bijela kuća predlaže šestu vojnu granu kako bi “napisala sljedeće veliko poglavlje” za američke oružane snage

SAD je iznio planove za “pripremu za sljedeću bojnu polugu” stvaranjem nove “svemirske sile” kako bi se suprotstavila prijetnji Kine i Rusije.

Predviđena kao šesta grana američke vojske, Bijela kuća želi da se Space Force osnuje do 2020. godine, do kraja mandata Donalda Trumpa.

Američki predsjednik obilježio je u četvrtak objavu o pojedinimi  planovima oglasivši se na Twitter: “Svemirska sila sve do kraja!”

Govoreći publici u Pentagonu, dok je iznio više detalja o prijedlogu, potpredsjednik Mike Pence izjavio je: “Došlo je vrijeme da napiše sljedeće veliko poglavlje u povijesti naših oružanih snaga.

“Pripremiti se za slijedeće bojište gdje će Amerikanci najbolji i najhrabriji biti pozvani da spriječe i poraze novu generaciju prijetnji našem narodu.

“Došlo je vrijeme da se uspostavi Američka svemirska snaga.”

Sadašnje grane američke vojske su mornarica, obalna straža, mornarički korpus, vojska i ratna zrakoplovstva.

Pence navodi prijetnju Kine i Rusije kao osnovu za uspostavu nove vojne grane, tvrdeći da i Peking i Moskva “agresivno” razvijaju anti-satelitske sposobnosti.
Kazao je kako zemlje “provode vrlo sofisticirane aktivnosti na orbiti koje bi im omogućile da manevriraju svoje satelite u našu blizinu, što predstavlja neočekivanu novu opasnost našim svemirskim sustavima”.

Ratne sposobnosti prostora trenutačno nadgledaju američko ratno zrakoplovstvo.

Trump je  naredio  dužnosnicima obrane da u lipnju “odmah” započnu s radom na uspostavi nove šeste sile.

Koraci prema uspostavljanju svemirskih snaga stvaraju Agenciju za razvoj svemirskih komandi, Sila za operacije u svemiru i Zapovjedništvu za Sjedinjene Države, dodaje Bijela kuća.

U martu ove godine, državna strategija Trumpa priznala je da su “konkurenti i protivnici pretvorili Svemir u borbenu domenu”.

Američki ministar odbrane James Mattis  je protiv uspostavljanja nove vojne grane  posebno za svemir.

No, ranije ovog tjedna, g. Mattis je rekao da je u “potpunom usklađivanju” s g. Trumpovom zabrinutošću oko američke svemirske imovine.

Odgovarajući na planove koji su iznesšeni u četvrtak za svemirske snage, demokrati su iznimno razočarani oko ambicija g. Trumpa.

David Cicilline, koji se nalazi u Zastupničkom domu, upitao je je li “ijedan republikanac” rekao predsjedniku “kakva je glupa ideja Space Force”.

“Ovo je tako glupo”, dodao je.

Senator Hawaiia Brian Schatz označio je svemirsku silu “glupu ali i opasnu ideju”, te je umjesto toga pozvao na širenje zdravstvenog programa “Medicaid”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *