Paradajz: povrće koje će sačuvati vaše zdravlje

Paradajz ima porijeklo iz Srednje i Južne Amerike. Prvi put se pojavio u Europi na području Španije i Portugala polovinom 15. vijeka.

U Srednjoj Americi se mogu pronaći razne vrste i forme paradajza. Tamo je bio kultiviran još za vrijeme civilizacija Asteka i Inka oko 200. prije nove ere. Zvali su ga xitomatl. Njegove sjemenke su bile pronađene u arheološkim iskopinama južno od Meksiko City-ja. U Stari Svijet prvi put je donesen 1498. godine u Španiju i Portugal, tokom Kolumbovih putovanja. Prvi opisi potiču iz 16. vijeka iz Italije, pod nazivom Pomi d’oro (Zlatna jabuka) a zvali su ga još i Peruanska jabukajabuka ljubavi (pomme d’Amour) i slično.

Kako ima energetsku hranjivu i ljekovitu vrijednost postao je najčešće korišten za salate i prelive. Danas je jedan od glavnih sastojaka mediteranske kuhinje i odlično se spaja sa raznim jelima kao što su riža, tjestenina, meso, riba. Danas imamo razne vrste paradajza a najpoznatiji su volovsko srce, kruškasti paradajz, paradajz bez sjemenki, sitni paradajz u grozdu, zeleni, žuti… Sezonsko je povrće koje se može ubrati od maja do oktobra, ali sa uzgojem u plastenicima može se naći tokom cijele godine.

Crvenu boju je dobio od likopena koji spada u grupu karotenoida i sadrži antiokidantne osobine. Može se koristiti kao zaštita za kožu i preporučuje se pojačano konzumiranje za vrijeme toplih ljetnih dana. Koristan je za liječenje prostate, zbog toga se muškarcima naročito preporučuje konzumiranje paradajza.

Ovo povrće bogato bjelančevinama, biljnim mastima, vitiminima i mineralima sadrži mineralnu sol, lutein, razne kiseline i još dosta veoma korisnih sastojaka. Korištenjem u manjim količinama iz njega možemo dobiti minerale kao što su bakar, bor i kobalt.

Paradajz je niskokaloričan i vrlo dobro se može uvrstiti u jelovnik za razne dijete. Vrlo je koristan za one koji žele da smanje broj kilograma i pojačaju imunitet svog organizma. Sadrži ljekovite materije pomoću kojih dobro čisti organizam. Može se još koristiti u borbi protiv čireva, akni i određenih kožnih bolesti.

Paradajz je ljekovit i može se koristiti za liječenje

Protiv raka

Već smo spomenuli da je paradajz sadrži likopen što ga čini vrlo dobrom preventivom za razne vrste kancera, kao što je rak crijeva, prostate, dojke i pankreasa. Kao prevencija od ovih opakih bolesti preporučljivo je uzimanje jedne čaše soka od paradajza u toku jednog dana. Pardajz u ovako malim količinama bogat je raznim mineralima i vitiminima dovoljan je za čuvanje vašeg organizma od  raznih dejstava koje dovode do pojave opake bolesti. Čak 0.5l soka od ovog ljekovitog povrća dovoljna je doza likopena.

Za poboljšanje vida

Pošto paradajz u sebi ima vitimamin A, preporučljivo je korištenje ukoliko želite poboljšati svoj vid. Ovaj vitamin znatno poboljšava vid i spriječava dalji gubitak vida i razna oštećenja. Naučnici su dokazali ovu činjenicu da paradajz poboljšava vid. Izvršen je eksperiment sa osobama koje su svaki dan konzumirale po jednu čašu soka od paradajza, njima se vid poboljšao za 45% u odnosu na osobe koje nisu konzumirale sok.

Poboljšanje krvne slike

Za kvalitet krvi veoma su važni željezo, vitamini A i C i kalijum. Paradajz je veoma bogat ovim sastojcima tako da korištenje ovog povrća znatno poboljšava krvnu sliku. Ukoliko želite poboljšati krvnu sliku predlaže se uvrštavanje paradajza u svakodnevni jelovnik.

Prevencija od srčanog udara

Paradajz se veoma često koristi za kardiovaskularne probleme iz jednistvenog razloga koji je nekoliko puta pomenut a to je likopen. Ovo povrće sadrži likopen koji je od krucijalne važnosti za pravilan rad srca. Preporučuje se konzumiranje paradajza ili soka od paradajza svakodnevno kako bi se snizio holesterol i smanjio broj triglicerida. Primjenom datog recepta izbjeći ćete taloženje nepotrebnih masti u krvnim sudovima. Da biste se zaštitili od srčanog udara od velike je važnosti konzumiranje paradajza.

Bolja probava

Kako je paradajz odličan u detoksikaciji organizma on može poslužiti kao odličan lijek za poboljšanje rada crijeva i organa za varenje. Ukoliko želite zaštiti probavni trakt preporučljivo je svakodnevno konzumiranje paradajza u kombinaciji sa hranom. Ovo je efikasniji način od konzumiranja soka. Paradajz još služi kao pomoć kod zatvora jer je ovo povrće nenadmašivi antioksidant.

Izvor: vijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *